DomainHosting

DNS Kaydı Nedir? Nasıl Olmalıdır?

DNS kayıtları nasıl olmalıdır nelere dikkat edilmelidir.

DNS Kaydı Nedir? Nasıl Olmalıdır?

DNS kayıtları nasıl olmalıdır nelere dikkat edilmelidir.


DNS Sunucuları Nasıl Çalışır?

Günümüzde bilmediğimiz bir adresi öğrenmek için öncelikle aradığımız adresi bilen bir kişiyi bulmaya çalışırız. Şehir içinde gezerken yolda geçen kişilere aradığımız adresi sorarız. Kimisi adresi biliyordur ve bizi direkt olarak yönlendirir kimisi de şu yolu takip et yolun sonunda başkasına sor gibi cevaplar verir. DNS sunucuları da tıpkı adres sorduğumuz kişilere benzer.

Örneğin internet üzerinden www.viyontek.com adresine gitmek için tarayıcımızı açarız ve arama kısmına www.viyontek.com yazarız arama yaptırdığımızda da arka planda milisaniyeler içinde gerçek dünyadaki bir adresi araştırmamıza benzer durum yaşanır. Öncelikle domain adresimizin bağlı olduğu nameserverlerin yönlendiği ip adresinin bilgisi alınır ve bu ip adresi hangi ülkede hangi bölgesinde ve hangi şehirde yayın verdiği ip adresinin bağlı olduğu anons bilgilerinden elde edilir.

Bu bilgilere bakarak Ankara’dan internete bağlanan bir kişinin İstanbul’da bulunan sunucuya erişmesi için izleyeceği yol direkt olarak bellidir. Peki düşüncesi olmayan bilgisayarlar Ankara’dan internete bağlanan cihazın İstanbul’da ki sunucuya bağlanması için gerekli yolu nereden biliyor?.

İşte bu işleri DNS sunucuları üstlenmektedir. İnternet servis sağlıyıcılarının kendi dns sunucuları bulunuyor örneğin yerleşim yerinizde hizmet veren telekom firması sizleri kendi dns sunucularına bağlamış ve sizin tüm sorgularınız bu dns sunucularından geçer. Geçtiğimiz yıllarda bazı internet sitelerinde gerçekleşen erişim yasakları bu dns sunucuları üzerinden yapılmıştır bağlanmak istediğiniz sitenin kayıtları o anda yasaklı olduğu için BTK’nın web sitesine yönlendirilir ve sitenin ortasında sitenin erişim engelinin hangi kanuna göre gerçekleştiği belirtilir.

Bu süre içinde kullanıcılar bunun farkında olduğu için bağlandıkları dns sunucularını değiştirerek yasaklı olan sitelere erişim sağlayabilmişlerdi örneğin Google’nin kendi DNS sunucu adresi 8.8.8.8 .8.8.4.4 tür Cloudflare’nin DNS sunucu bilgileri ise 1.1.1.1 1.0.0.1 olarak belirlenmiştir. DNS sunucularının ip adresleri bu şekilde kolay olması kullanım miktarını arttırması sebebiyle büyük firmalar bu tür ip adreslerine DNS sunucularını kurmuştur.

www.viyontek.com adresine bağlanmak istediğimizde ilk önce cihazın bağlı olduğu DNS sunucusuna gider ve www.viyontek.com adresinin bağlı olduğu nameserverlerin ip adresi nereden anons veriyor şeklinde soru sorar. DNS sunucusunun verdiği cevap ile Viyontek.com sitesinin barındığı sunucu bilgisi elde edilir. Viyontek DNS sunucusu olarak Cloudflare’nin cloud teknolojisini kullanmaktadır.

Cloudflare Nedir?.

Cloudflare yukarıda bahsedilen işlemlerini Cloud teknolojisi altında toplayarak hizmet veren bir şirkettir. Bu şirket aynı zamanda DNS yönlendirmesi dışında siteniz ile cihaz arasında bir güvenlik duvarı oluşturarak sitenize yapılabilecek olan tüm saldırılara karşı koruma sağlayabilmektedir. Aynı zamanda Load Balancer teknolojisi ile büyük web sitelerinin yükünü bir çok sunucuya böler ve sistemlerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yapıyı sizler kendi cloud yapınızı kurarak ta yapabilirsiniz. Cloudflare bu işlemleri yapamayan kişilerin kolaylıkla kullanım sağlayabilmesi için ücretli abonelik sistemi ile hizmet veren bir şirkettir.

 

Konumuzun başında dönecek olursak eğer www.viyontek.com adresine gidebilmek için gerekli bilgileri DNS sunucusunda edindiğimizi ve web sitemizin barındığı Veri Merkezine girdiğimizi ve sunucuya ulaştığımızı düşünelim. Elbette sunucu ya ulaştığımızda üçlü el sıkışma denilen bağlantı kurulması işlemi gerçekleştirilir ve cihazımız istediği bilgileri sunucuya iletir sunucu da cihazımıza bilgileri göndererek www.viyontek.com adresinin sayfa içeriğini ekranımızda görmemizi sağlar.

En kısa ve gündelik hayatta da yaşadığımız adres bulma işlemlerinin DNS sunucular tarafından internet ortamında nasıl gerçekleştiği sizlere anlatmaya çalıştık.

DNS Kayıtları Nasıl Olmalıdır?.

Genellikle tüm web sitesi barınan sunucularda DNS sunucusu bulunmaktadır. Bulunması gerekmektedir. Sitemizin bulunduğu web sunucusuna bağlanıldığında ilk olarak DNS kayıtları istenir ve sitenin farklı bir yere yönlenik olup olmadığı kontrol edilir eğer sitenin O sunucuda barındığı görülür ise yeniden farklı bir sunucuya bağlanılmaya çalışılmaz. Öte yandan bu kayıtlar içerisinde SubDomain adresinin örneğin my.viyontek.com adresinin nerede barındığı bilgisi olabilir. Açılmış olan SubDomain adreslerinin cihazın uğradığı DNS sunucularından birinde gösterilmiş ve nereye yönlenik olduğu belirtilmiş olmalıdır. Aksi durumda açmış olduğunuz SubDomain adreslerine erişiminiz sağlanamaz.

DNS kayıtlarında en çok unutulan ve yapılan hatalardan birisi www yönlendirmenin yapılmamasıdır.

World Wide Web Nedir?.

Bu terimi bir kerede olsa duymuşuzdur. www olarak hatırlayabilirsiniz. Bir çok web sitesini aratmadan önce www.viyontek.com olarak başına www koyarız. İnternetin ilk oluşturulduğu ve sivil kullanıcıların da kullanmaya başladığı yıllarda bu terim oluşturulmuş ve web sitelerinin başına konarak aratılması sağlanmıştır.

www olarak kullanım bir zorunluluk değil bir tercihtir günümüzde en çok kullanılan arama motoru bu ayrımı göz önünde bulundurarak indexleme yapmaktadır örneğin bir web sitesinde www yönlendirmesi var ise indexleme işlemini www olarak yapar yok ise olmadan yapar. Bu SEO konusunda da tartışmalı bir konudur bu farklı bir yazımızın konusudur ilerleyen süreçlerde bu konu hakkında da bilgi paylaşımında bulunacağız.

Web sitenizde www yönlendirmesi bulunuyorsa eğer DNS kayıtlarınızda da bu kaydı eklemek zorundasınız bu kayıt direkt olarak CHNAME ile domain adresinize ya da A kaydı ile sitenizin barındığı sunucunun ip adresine yönlenik olması gerekir. Aksi durumda sitenize ulaşılamıyor hatası alırsınız.

TXT Kayıtları Nedir?.

DNS kayıtlarında txt kayıtları da bulunmaktadır bu kayıtlar bazı servisler tarafından aranmaktadır. Örnek vermek gerekirse domain adresini doğrulamak için Yandex ,Google, Özel Mail Servisleri DNS kaydı iletir ve bu kaydı TXT kaydı olarak DNS kayıtlarınızın arasına eklemenizi ister bu sayede domain adresinin sahipliği doğrulanmış olur. Aynı zamanda Mail servisleri güvenliği ve spam konusunda yaşanabilecek olan sorunları ortadan kaldırmak için TXT kaydı iletmektedir. Bu sayede iletilen verilerin nereden geldiği ve güvenilir olup olmadığı Mail servisleri tarafından doğrulanır spama düşme olasılığını ortadan kaldırır. TXT kayıtları web sitesinin yayın verebilmesi için gerekli değildir fakat kullanılan servislerin doğru şekilde kullanılabilmesi için gereklidir.

MX Kaydı Nedir?.

Domain adresinizin gösterdiği Mail servisleri bulunur örneğin Yandex mail kullanıyorsanız sizlere gönderilen bir mailin hangi mail sunucusuna ileteceği bilgisini tutar. Bu sayede maillerinizin çalıştığı sunucuya doğru şekilde mailleriniz iletilir.

DNS kayıtlarınızın yukarıda bahsedilen kayıt türlerinden kesinlikle olması gerekmektedir aksi durumda siteleriniz doğru şekilde çalışmaz ve sorunlar yaşanabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu