
DNS Nedir? DNS Kayıtları Nedir? Domain DNS Ne İşe yarar?
İçerikler
DNS Nedir?
DNS’i aslında adres bulmak olarak düşünebiliriz. Örneğin bir konumdan farklı bir konuma gitmeden önce o konumun adresini öğreniriz örnek vermek gerekirse. İş Adresimiz ya da Ev adresimiz örnek verilebilir.
İş adresimizi kurumsal web sitemizde belirtirsiniz ve sizlerin iş adresini öğrenmek isteyen kişiler iletişim ya da hakkımızda sayfasına bakarak adresi öğrenir ve adresinize gidecek yolu belirleyip yola çıkar. DNS adresleri de bir nevi bu şekilde çalışıyor DNS kayıtları internet ortamında bilgi sağlamak için oluşturulmuştur. DNS kayıtlarına bakarak bir sitenin hangi sunucuda bağlandığını hangi mail sunucusunda mailleri çalıştığı ve bunun gibi bir çok bilgiyi DNS kayıtlarından öğrenebilmekteyiz.
DNS Kayıtları Nasıl Ortaya Çıktı?
DNS kayıtları internet yaygın hale gelmesi sonucu ortaya çıktı. Bir sunucuya bağlanmak ya da bir siteye DNS kaydı olmadan bağlanmak için o sitenin ip adresini girmek gerekir örnek vermek gerekirse google.com adresine gitmek için 142.250.187.174 ip adresini tarayıcınıza yazabilirsiniz.
Tarayıcınızda bu ip adresine gitmek istediğinizde google karışınıza çıkacaktır bunun sebebi ise googlenin sunucuları bu ip adresi üzerinden yayın vermektedir.
Googlenin kendi veri merkezlerinde bulunan sunucular bu ip adreslerinden yayın verdikleri için google arama sayfasına yönlendirilmektesiniz.
Bir çok sitenin bulunduğu sunucularda ip adresini yazdığınızda ise sunucu sizi rasgele bir siteye atamaz onun yerine içerisinde önceden hazırlanmış olunan sayfaya yönlendirir.
Bunun sebebi ise site üzerinde bu ip adresi üzerinden bir istek geldiğinde bir çok web sitesi olması sebebi ile aynı anda hepsini gösterememesidir. Google bu konuda tek bir sitesi olduğu için bu şekilde yönlendirme yapmıştır.
İnternetin ilk yıllarında bir sunucuya bağlanmak için o sunucunun ip adresini girmek yeterliydi fakat kullanışlı değildi. Sonuçta dün ne yediğini bile unutan insanlar sürekli olarak ulaşmak isteyecekleri sunucuların ip adreslerini akıllarında tutamazlardı bu sebepten dolayı domain adresleri ortaya çıktı.
Domain adresleri akılda kalıcı bir isim vererek bizleri sunuculara bağlanmamızı kolaylaştırıyor.
Viyontek web sitesine ulaşmak için sürekli olarak ip adreslerini girmemiz gerekmiyor sadece viyontek.com yazarak bu domain adresinin gösterdiği ip adresine gitmek yeterli.
viyontek.com yazdığımızda şu işlemler yapılmaktadır.
Domain Adresi Nasıl Çalışır?
Domain adresleri bir nameservere bağlıdır bu nameserverler aynı zamanda bir ip adresini göstermektedir.
Tarayıcımızda bir sitenin adresini yazdığımızda tarayıcımız bu site adresinin nameserverleri hangi ip adresinin gösteriyor şeklinde dns serverlerine sorar. DNS serverlerinin göstermiş olduğu ip adresini tüm dünyada tarar ve sunucuyu bulur.
Sunucuya ulaştığında ulaşmak istediği sitenin dosyalarını ister ve tarayıcımızda bu iletilen dosyalar görünür. Bu işlem bir kaç saniye içinde tamamlanır. DNS ön bellek temizleme işlemi aslında bu işlem sırasında gidilen yolun daha hızlı şekilde yapılması için yapılacak işlemlerin bilgisayara önceden kaydedilip aynı paket istediğinde bilgisayarımızda kayıtlı olan işlemler üzerinden gerçekleşir
Bu sayede ilk kez girdiğimiz web siteleri daha geç açılırken birden fazla kez girdiğimiz web siteleri daha hızlı açılmaktadır.
DNS Kayıtları Nelerdir Ne Amaçla Kullanılır
En yaygın olarak kullanılan dns kayıtları şunlardır
A kaydı, TXT kaydı, CHNAME kaydı, NS kaydı, MX kaydı
A kayıtları bir kaydının hangi ip adresine yönlendiği bilgisini verir örneğin müşteri panelimiz my.viyontek.com bu sunucumuzda my olarak A kaydı oluşturulmuş bir kayıttır my.viyontek.com adresine gitmek isteyen bir kişi öncelikle domaininin gösterdiği nameserverlerin ip adresine sahip sunucuyu bulur bu sunucuya my.viyontek.com adresinin ip adresini sorar ve bu ip adresine tekrardan gider bu işlem sonrasında my.viyontek.com adresine ulaşmış olur.
TXT kayıtları sitenin bulunduğu sunucu üzerinde tutulur genellikle kullanım alanı doğrulamaktır. Örneğin domain adresinizi google araçlarına kayıt ettirmek istiyorsunuz google sizlerden bu alan adını doğrulamanızı ister bunun için sizlere bir txt kaydı iletir ve bunu sunucu taraflı eklemenizi ister ardından doğrulama işleminde google bu kaydı arar ve kaydı gördüğünde domain adresinin sahibi siz olduğunuzu anlar.
Bir başka kullanım amacı ise güvenliktir örneğin bir mail göndermek istediğimiz zaman şifrelenmiş olarak gönderilmektedir ve mail servisleri txt kaydında bulunan DKIM spfa kayıtlarını arar ve sizlerin doğrulamasını yapar.
MX kayıtları ise sizlere atılan bir mailin hangi sunucuya iletileceği bilgisini tutar örneğin özel bir mail hizmeti alıyorsanız mail sunucunuzun bilgilerini mx kaydı olarak girersiniz. Bu sayede sizlere ulaştırılması istenen mailler doğru sunucuya iletilmiş olunur.
Domain ve DNS kayıtlarının çalışması ve kullanım amaçları bu şekildedir.