Bilgi BankasıSunucu

VDS Sunucu Nedir?

VDS Sanal Sunucu Nedir?

VDS Sunucu Nedir?

VDS İle VPS Arasındaki Fark Nedir?


VDS açılımı (Virtual Dedicated Server) Türkçesi Sanal Özel Sunucu Anlamına gelmektedir.
VPS İle VDS sunucular hemen hemen birbirlerine yapı olarak benzemektedir. En büyük farkları ise fiziksel sunucu üzerinde çalışma teknolojileri ve sanal sunucu hizmeti veren firmaların uyguladıkları satış stratejisine bağlıdır.
Genellikle VDS Sanal sunucularda VPS Sanal sunuculara göre daha yüksek CPU gücüne sahip işlemciler hızlı okuma yazma oranına sahip SSD Diskler kullanılmaktadır.

VDS İle VPS Arasındaki Fark

Bu farkı oluşturan en büyük temel çalışma hızı farkıdır. VDS Sanal Sunucular VPS Sanal sunuculara göre donanımları daha iyi olmasına karşılık performansı yüksektir. Bu sebepten dolayı VDS Sanal Sunucular Performans gerektiren projelerde daha sık kullanılmaktadır.
İşlemci gücünün ön planda olduğu projelerde kullanılan VDS Sanal Sunucular Proje geliştiricilerin en çok tercih ettiği Sanal Sunucu paketleri olmuştur.

VDS Sanal Sunucularda Hangi Disk Kullanılır

VDS Sanal Sunucularda en yaygın olarak SSD Diskler kullanılmaktadır DDS Diskler Mekanik sistemi olan SAS Disklere ya da Genel kullanıcının anlayacağı şekilde HDD Disklere göre daha hızlı çalışmaktadır.

Bunun sebebi ise SSD Disklerde herhangi bir mekanik hareket eden ve Diskin içerisinde bulunan veri yollarını okuyacak okuyucu baş bulunmamasıdır.

SSD Disklerin Yapısı

SSD Diskler Katı halde bulunan bellek hücrelerinden oluşmaktadır bu hücreler flash disk olarak bilinen taşınabilir küçük bellek kartların üzerinde bulunan bilginin taşındığı katı halde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. SSD Disk üzerinde bu hücrelerden bir çok tane bulunur ve hız optimizasyonu sağlayabilmek için bir dosya bir çok bellek hücrenin içerisinde bulunabilir bu sayede bir dosya çok hızlı şekilde okunabilmektedir. Hareketli bir parçanın bulunmaması da gecikme sürelerini en aza indirerek alışılmış yavaş yüklenme sorunlarını ortadan kaldırır.

Öte yandan VDS Sanal sunucuların performanslarını en üste taşımak için VDS Sanal sunucularda NVMe SSD Diskler kullanılabilir.

NVMe SSD Disklerin Yapısı

NVMe SSD Diskler SSD Disklerin yapısına çok benzemektedir. NVMe SSD Diskler boyutları sebebi ile Ana Kart üzerine takılabilmektedir.

Bu sayede veri yolu direkt olarak ana kart üzerinde olması ile milisaniyenin altında gecikme sürelerine ulaşılmıştır.
NVMe SSD Diskler üzerlerinde bir çok bellek hücresi bulunması sayesinde Raid yapısı kurulabilmiştir bu sayede SSD Disklerde ki gibi bir veri bir çok hücrede bulunabilir ve bu hücrelerde dosyanın farklı bölümleri aynı anda okunarak yüksek hızlara ulaşılmaktadır.

3500mb/s okuma 3000mb/s yazma hızına kadar ulaşabilen NVMe Diskler saniyede 3 GB veriyi aynı anda okuyabilir ve  Aynı anda 3 GB veriyi yazabilir. SSD Disklere göre ömürlerinin uzun olmasının sebebi ise kullanılan madenlerden kaynaklanmaktadır. Bu yüksek hızlara çıkabilmek ve bu hızlarda okuma yazma hızının sürdürülebilmesi için NVMe diskler kaliteli malzemelerle oluşturulmaktadır.

Bu sebepten dolayı SSD Disklere göre daha pahalıya satılmaktadır.

 

VDS Sanal sunucular Fiziksel sunucu üzerinde Sanallaştırma teknolojileri kullanılarak oluşturulan makinelerdir. VPS Sanal sunuculara göre kendisine atanmış olan Disk Ram CPU miktarlarını o an sadece kendisi kullanmasıdır. VPS Sanal sunucuda ise bu durum farklıdır örneğin VDS Sanal sunucularda Disk bölünmesi yapıldığında Sanal sunucuya atanan Disk kapasitesi belirlenir ve o kısımlar diğer sanal sunucular tarafından kullanılamaz VPS Sanal Sunucularda İse bu paylaşımlı olarak gerçekleşmektedir ve Disk kullanıldıkça Diskin üzerinde alan verilmektedir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu